Gerechtsgebouw

Het Gerechtsgebouw gaat als rijksmonument zijn karakteristieke uitstraling en huidige indeling behouden. Tot 1996 zetelde hier de arrondissementsrechtbank en het kantongerecht. In de nieuwe situatie is hier plek voor diverse clusters, zoals zorgaanbieders en juridische dienstverleners.  

Het gezicht van de Tuin van Noord
Het Gerechtsgebouw ligt direct aan de Noordsingel en is daarmee het gezicht van de Tuin van Noord. Het is in 1899 gebouwd in neorenaissancestijl naar ontwerp van Willem Cornelis Metzelaar. Deze stijl is te herkennen aan het gebruik van vooruitspringende geveldelen, pilasters, sierlijsten, beeldhouwwerk en vele andere decoratieve elementen. Het gebouw is dan ook een prachtige vestigingsplek voor bedrijven die op zoek zijn naar een representatief alternatief voor de standaard kantoorgebouwen.

Rijke afwerking
Ook het interieur kent een zeer rijke afwerking die grotendeels nog oorspronkelijk is. De dubbele bordestrappen in de centrale traphallen zijn voorzien van smeedijzeren balustrades met florale motieven, houten leuningen, natuurstenen pijlers en traptreden van Noors graniet. Het plafond van het trappenhuis bestaat uit cassetten met lichtkoepels. In veel vensters zit nog origineel glas-in-lood, en ook het merendeel van de paneeldeuren, deurkozijnen en enkele kastenwanden dateren nog uit de bouwtijd.

Links: bedrijfsverzamelgebouw
In het linker deel van het Gerechtsgebouw hebben nieuwe huurders Offshore Independents en Dutilh & Bloys zich inmiddels gevestigd. Er is nog plek beschikbaar. Te denken valt aan bedrijven die door willen groeien vanuit bestaande bedrijfsverzamelgebouwen of dienstverleners die passen bij het justitiële verleden van het gebouw.

Rechts: Spine & Joint Centre
Het rechterdeel van het Gerechtsgebouw is sinds eind 2014 de nieuwe locatie van het Spine & Joint Centre (SJC). Het SJC is als poliklinisch revalidatiecentrum gespecialiseerd in het behandelen van mensen met ernstige, chronische klachten aan het bewegingsapparaat, met name de rug, bekken of nekklachten.

 In de Tuin van Noord komt de visie en aanpak van het SJC optimaal tot zijn recht. De hoge ruimtes van het Gerechtsgebouw en de nieuw aan te leggen buurttuin lenen zich uitstekend voor het integrale behandeltraject en de revalidatietrainingen van het SJC. De ruimte in het Gerechtsgebouw stelt het SJC niet alleen in de gelegenheid te anticiperen op de veranderende zorgwereld van de komende jaren, het SJC kan hier ook actief nieuwe behandeling van chronische klachten ontwikkelen.

Bruto vloeroppervlakte
Totaal circa 6.230 m2, deelverhuur vanaf 225 m2

Actuele huurmogelijkheden
Er is nog ca. 1.550 m² kantoorruimte beschikbaar (ongeveer 1/4 van het totaal) voor verhuur in Gerechtsgebouw. De vrije ruimten bevinden zich in het linker gedeelte van het monument, verdeeld over drie verdiepingen:

Souterrain: ca. 524,1 m² / Begane grond: ca. 259,4 m² / 2e verdieping: ca. 765,7 m².

Meer informatie via Parc makelaars

www.parc.nl / 010 436 57 00 / info@parc.nl

Notarieel archief

Dit rijksmonument is één van de weinige, intacte exemplaren van dit type depotruimte dat nog bewaard is gebleven. Bijzonder zijn de ijzeren stellages die vanaf de begane grond doorlopen tot op de zolderverdieping. Deze karakteristieke details zullen zoveel mogelijk behouden blijven wanneer het archief wordt omgebouwd tot horecaconcept.

IJzeren stellages
Het Notarieel Archief is gelijktijdig met het Gerechtsgebouw gebouwd, eveneens naar ontwerp van Willem Cornelis Metzelaar. Ook hier zijn neorenaissancistische stijlkenmerken gebruikt, zij het wat minder uitbundig dan bij het Gerechtsgebouw. Het gebouw heeft drie bouwlagen. De structuur wordt bepaald door de ijzeren archiefkasten die in een opstelling van vijftien stellages vanaf de begane grond doorlopen tot de zoldering. Ze vormen hiermee tevens de draagconstructie van het gebouw. Mede om die maar ook om cultuurhistorische redenen zullen deze stellages zoveel mogelijk behouden blijven in de nieuwe functie van het gebouw.

Creatief culinair concept
In de planvisie van de Tuin van Noord kreeg het Notarieel Archief een horecafunctie. En dat gaat gebeuren! Het Notarieel Archief verandert namelijk in een lunchcafé en locatie voor feesten, congressen en bruiloften. Dit horecaconcept opent binnenkort haar deuren.

Nieuwe eigenaar
TeKa Groep

Bruto vloeroppervlakte
Circa 860 m2

Fase 2 (Voormalige Huis van Bewaring)

Op de plek van het Huis van Bewaring komt een volledig nieuw appartementencomplex. In dit complex komen circa 31 appartementen/studio's van circa 50 m2. De verkoop van deze fase (Fase 2) start naar alle verschijnlijkheid in het 3e kwartaal van 2017.

Schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief om op de hoogte gehouden te worden van dit planonderdeel. 

Nog even de geschiedenis: Het Huis van Bewaring (gebouwd rond 1900) werd opgezet als zelfstandige instelling. De hoofdbouw hiervan werd gevormd door een vier bouwlagen tellende vleugel. Binnendoor was het Huis van Bewaring verbonden met de arrondissementsrechtbank, zodat gevangenen zonder problemen heen en weer konden worden gebracht.

Op de hoogte blijven

Fase 3 (Hofpoort en vrouwenvleugel)

In Fase 3 (Hofpoort en vrouwenvleugel) komen eengezinswoningen. Dit planondereel is in ontwikkeling. Binnenkort meer informatie over het plan en de planning. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven. 

Directievilla's

De voormalige directievilla's werden in dezelfde periode gebouwd als de Strafgevangenis en de cipierswoningen. Het exterieur heeft echter een rijkere detaillering, waardoor deze woningen uitstekend geschikt zijn als representatief kantoor. Maar ook een woonhuis of een combinatie van wonen en werken is zeer goed mogelijk.

Authentieke elementen
De directievilla's waren oorspronkelijk de woningen van de directeur, de adjunct-directeur en de gevangenisarts. Er zijn nog veel authentieke elementen aanwezig, zoals geprofileerde deuromlijstingen, paneeldeuren met bovenlicht, slingertrappen met achtkantige trappalen en (deels) gietijzeren balusters en trapleuningen.

Gezien hun functie waren de villa's buiten de gevangenismuren geplaatst en richtten ze zich duidelijk op de Noordsingel. Dit is goed te zien aan het rijk vormgegeven exterieur. Karakteristiek zijn de rondboogvensters met Florentijns maaswerk, de lisenen op de gevelhoeken en de blokfriezen aan de bovenzijde van het metselwerk. 

Nieuwe bewoners
De linker villa is in 2014 volledig gerenoveerd en is te huur. Meer informatie bij Parc Makelaars. 

De rechter villa is in 2014 verkocht aan een particuliere belegger.

Bruto vloeroppervlakte
Circa 360 m2 en 550 m2

Kapel

De kapel krijgt een woonbestemming met 4 of 5 woningen. De  huidige verbinding met de zuidoostelijke cellenvleugel wordt verwijderd, waardoor de kapel vrij komt te liggen in de nieuwe buurttuin.

Orgel
Het gebouw bestaat uit een achthoekige kerkzaal van ongeveer drie bouwlagen hoog en een voorbouw van twee bouwlagen met daarin kantoorruimtes en een berging. Op de eerste verdieping bevindt zich nog steeds het orgel dat hier in 1963 is geplaatst en waarvan de orgelpijpen zichtbaar zijn via een rondboogvormige opening naar de grote zaal.

Cultuur of lichte horeca
De ruimte kan nu nog gehuurd worden voor culturele of sociaal-maatschappelijke evenementen. De mooie kerkzaal leent zich hiervoor bij uitstek.

Bruto vloeroppervlakte
Circa 410 m2

Panden Bergstraat

Deze twee panden aan de Bergstraat zijn in de huidige staat opgeleverd en hebben een indeling gekregen voor studentenhuisvesting. In het linker complex zijn zo'n zes ruime studentenkamers van circa 25 mingericht. Het rechter deel biedt plek ongeveer achttien kamers van verschillende afmetingen. 

Verkocht
De panden zijn in 2014 verkocht aan een particuliere belegger

Bruto vloeroppervlakte
Circa 800 m2